Rejestratory temperatury i ich rola w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Rejestratory temperatury i ich rola w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Rejestratory temperatury to zaawansowane technologicznie przyrządy służące do stałego monitorowania temperatury w konkretnym miejscu. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie – są wykorzystywane m. in. w farmacji, przemyśle spożywczym oraz wszędzie tam, gdzie temperatura przechowywania konkretnych produktów musi być zachowana odpowiednim poziomie.

Rejestratory temperatury to zaawansowane technologicznie przyrządy służące do stałego monitorowania temperatury w konkretnym miejscu. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie – są wykorzystywane m. in. w farmacji, przemyśle spożywczym oraz wszędzie tam, gdzie temperatura przechowywania konkretnych produktów musi być zachowana odpowiednim poziomie.

Czym są rejestratory temperatury i gdzie są najczęściej wykorzystywane?

Rejestratory temperatury dla utrzymania odpowiedniej temperatury otoczenia


Rejestratory temperatury to nowoczesne i funkcjonalne urządzenia, których podstawowym zadaniem jest stałe monitorowanie temperatury otoczenia. Nowoczesne urządzenia tego typu są bezprzewodowe, co pozwala na ich szybki i łatwy montaż w dowolnym miejscu. W przypadku zmiany temperatury poza zaprogramowany zakres rejestratory emitują sygnał alarmowy, który pozwala na szybką reakcję i przywrócenie odpowiednich warunków przechowywania produktów.

Zanim pojawiły się nowoczesne rejestratory temperatury zachowanie odpowiednich warunków przechowywania produktów dostarczało wielu trudności. Konieczne było bowiem nieustanne kontrolowanie wartości wskazywanych przez termometry oraz szybkie reagowanie, kiedy temperatura powietrza zmieniała się poniżej lub powyżej określonych norm. Dzięki rejestratorom temperatury proces kontrolowania jakości przechowywanych produktów został więc w dużej mierze zautomatyzowany – rejestratory temperatury informują bowiem od razu, kiedy temperatura otoczenia wybiega poza określone normy. Pozwala to na szybką reakcję oraz uniknięcie strat finansowych.

Uproszczenie procesu przechowywania produktów ma szczególne znaczenie w farmacji, gdzie leki muszą być przechowywane w określonym przedziale temperaturowym. Nawet krótkotrwałe wahania temperatur mogą bowiem doprowadzić do ich deterioracji i tym samym narazić na duże straty finansowe.

Rejestratory temperatury i ich najważniejsze zastosowanie
Rejestratory temperatury posiadają dziś bardzo szerokie zastosowanie. Są to bowiem urządzenia niezwykle przydatne wszędzie tam, gdzie zachowanie odpowiedniej temperatury otoczenia ma szczególne znaczenie dla świeżości oraz jakości przechowywanych produktów. Bezprzewodowe rejestratory temperatury są przystosowane do montażu zarówno we wnętrzu pomieszczeń, jak i w pojazdach służących do transportu produktów. Ich użycie pozwala na bieżąco kontrolować temperaturę panującą w danym miejscu oraz szybko reagować w razie wystąpienia jej wahań.

Rejestratory temperatury są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, który wymaga dostarczenia klientom produktów świeżych i o wysokiej jakości. Ich wykorzystanie gwarantuje stałą kontrolę nad warunkami przechowywania produktów na każdym etapie – począwszy od produkcji, poprzez transport i przechowywanie. Drugim, bardzo istotnym zastosowaniem rejestratorów temperatury jest przemysł farmaceutyczny. Leki to bowiem wyroby bardzo wrażliwe na wahania temperatur, w przypadku których nawet krótkotrwałe zmiany warunków otoczenia mogą przyczynić się do nieodwracalnej utraty ich jakości.

Partnerem artykułu jest Omnic oferujący: rejestratory temperatury - więcej na Omnic.pl.